AUTOHELPER - Få det bedste bilkøb
  • Gør det bedste bilkøb
  • Serviceydelser & Priser
    • Hvordan sælger jeg min bil?
    • Tilbud - Kom godt i gang med dit bilkøb
  • FAQ
  • Om Autohelper
    • Det siger kunderne om AUTOHELPER
    • Presseomtale
  • Kontakt
  • Blog
    • 7 trin til billigt brugtbilskøb
    • Diesel eller benzin
    • Derfor får du for lidt for din gamle bil, når du privatleaser en ny
    • Luksus eller Leverpostej?
    • 3 autostole på bagsædet - hvilken bil skal du vælge?
    • Fire fede pigebiler til under 150.000 kr.
    • Privatleasing vs køb

10 grunde til IKKE at købe en ny bil til under 100.000 kr.

4/9/2015

4 Comments

 
Hvis der står omkring 100.000 kr. på bilbudgettet, er der flere muligheder end nogensinde for at få en helt ny bil. Det er let at se, hvorfor man skulle gøre som rigtig mange andre danskere, og købe en ny spritny mikrobil, men der er også gode grunde til at lade være.

Alle bilmærker har efterhånden en mikrobil på programmet, som markedsføres til under 100.000 kr., så konkurrencen på markedet er benhård, og det presser priserne ned. Samtidig er mikrobilerne billige i drift, og flere af dem kommer med en lang garanti. Der er derfor mange gode grunde til, at denne bilklasse har solgt som varmt brød de sidste 6 år.

Men selvom det kan virke tillokkende at lukke øjnene og vælge en ny mikrobil, så er der er alligevel en række årsager til, at du måske bør overveje det en ekstra gang, inden du sætter din underskrift på en af de billigste biler på markedet. Træerne vokser nemlig ikke ind i himlen, og de billige biler kommer til kort på en række punkter, du måske ikke ser ved en hurtig prøvetur.

  1. Der er sparet på alt (især det du ikke kan se). Rustbeskyttelse, komfort, sikkerhed, udstyr. Hvornår har du sidst haft en bil, hvor du kunne se farven på bilen inde i bilen?
  2. Dine børn vil hade dig. Eller hvem du nu ellers måtte lokke om på bagsædet. Plads og adgangsforhold til bagsædet er horrible, og selvom du ofrer penge på døre til bagsædet, så kan vinduerne i de fleste modeller ikke rulles ned deromme, da det, som så meget andet, er sparet væk.
  3. Den kommer alligevel til at koste et stykke over dit budget. Inden du er færdig med at sætte krydser ved det mest basale udstyr: Metallak, aircondition mv., så lander prisen sikkert et stykke over 100.000 kr.
  4. Du bliver den mindste på vejen. Uanset hvor mange  eller hvor få (oftest det sidste) stjerner din mikrobil har fået i kollisionstest, så bliver du den lille i mødet med større biler, hvis uheldet skulle være ude. Og har du passagerer på bagsædet sidder deres hoveder omkring 30 cm fra bagruden!
  5. Dit værditab bliver større, end du tror. Der er solgt mere end 200.000 mikrobiler de seneste 6 år, og når de for alvor begynder at strømme ud på brugtmarkedet, rasler priserne ned. Det er allerede sket for mange modellers vedkommende.
  6. Du kan ikke køre med trailer eller cykelstativ. Mange mikrobiler kan ikke monteres med anhængertræk – simpelthen fordi de ikke er bygget til at køre med den ekstra belastning.
  7. Du bliver gift med indersporet på motorvejen. Motorkraften i de små biler er minimal. Runder du almindelig motorvejshastighed, og er du ikke tilfældigvis på vej ned af Ejer Bavnehøj, kan du glemme alt om at overhale.
  8. Du kommer til at køre med tagboks. Bagagerummet rummer mindre end en indkøbskurv. Hvor vil du f.eks. stille en kasse øl, en klapvogn eller weekendbagagen?
  9. Du kan kun have 3 passagerer med. Der er kun 4 seler i de fleste mikrobiler - men der er alligevel heller ikke plads til flere.
  10. Din nabo har en magen til (og naboens nabo…). Der er solgt så mange mikrobiler de senere år, at de kan være vanskeligt at finde din egen bil i mylderet af éns mikrobiler, når du kommer ud fra Bilka med 4 store indkøbsposer (som du for øvrigt ikke kan have i bagagerummet).

 
Hvad kan du ellers få for 100.000 kr.?
Hvis du indimellem vover dig uden for byskiltet, eller har folk oppe at køre, kan det godt anbefales at kigge på en lidt større brugt bil. Med et budget på 100.000 kr. er der rigtig mange gode muligheder på brugtmarkedet.

Går du f.eks. en enkelt klasse op, rækker budgettet til en 2-3 år gammel bil, som byder på langt mere plads, sikkerhed og komfort end en mikrobil, og som for nogle mærkers vedkommende stadig er omfattet af fabriksgarantien. Her får du tilmed i mange tilfælde den samme lave ejerafgift som på mikrobilerne.
Har du brug for endnu mere plads kan budgettet også række til en lidt større familiebil med 4-5 år på bagen. Den rummer både familien og feriebagagen, og den behøver ikke slå bunden ud af budgettet på driftsomkostninger, hvis du kigger dig for, når du køber den.

Hvis flere af de tingene på listen ovenfor får dig til at genoverveje planen om en ny mikrobil, så er der altså masser af gode alternativer som ikke sprænger budgettet. Men hvis du derimod godt kan leve med alt det ovenstående, så kan en mikrobil meget vel være det rigtige valg for dig. Men så kommer her et lille tip, som er værd at overveje.

Spar 50%
Priserne på brugte mikrobiler rasler ned, så der kan være en god handel at gøre her. Du kan i dag få en 4 år gammel mikrobil til et stykke under under 50.000 kr., men du skal kigge dig for, for mange af disse biler har ikke været vedligeholdt ordentligt – netop fordi de har været så billige fra ny. Gå som minimum efter en bil med fuld servicehistorik, og som har været undervognsbehandlet.

 
Har du brug for hjælp til at købe brugt bil, så tag gerne fat i AUTOHELPER. Jeg guider dig igennem junglen af bilmodeller og hjælper dig med at finde den rigtige bil til den rigtige pris - uden det koster dig en formue. I mange tilfælde bliver hjælpen endda gratis. Se mere her.

Billede
4 Comments
Jesper Hauge Jensen
9/9/2015 01:34:14

Hej Kåre

Helt enig med dig i at der er mange andre muligheder. Jeg var selv i den situation for ca 2 år siden og endte efter mange prøvekørsler af microbiler med at finde en brugt Audi A2 i tyskland og importere den.
Den stod mig lige præcis i 100.000kr, men er til daglig fryd for både øjet og køreglæden.

Mvh

Jesper

Reply
G Hjort
4/11/2015 18:33:00

Jeg er vældig glad for min mikrobiel.
Jeg har kun brug for en bil med plads til mig og min golden retriever. Og der er en mikrobiel fin, der er både plads til en kasse øl, 12 kg foder og masser af bagage.

Jeg har en Kia Pikanto fra 2010, købt brugt.
Fra andre ved jeg, at det er svært at få fat i en brugt Kia pga. deres syv års garanti, så jeg tvivler på, at priserne falder så meget.

Ja, du har nok ret i, at sikkerheden er bedre i de større biler. Men jeg synes altså ikke, den har problemer i overhalingsbanen.
Og jeg synes graden af komfort er fin.

Med andre ord - så synes jeg, du er lige hurtig nok til at svine minibiler til. Vi er nogen, hvis bil-behov passer fint med en lille bil :-)

Reply
AUTOHELPER link
6/11/2015 16:55:54

Hej G Hjort
Tak for din kommentar. Dejligt at høre, at du er glad for din Picanto. Den opfylder dine behov, og det er det vigtigste.
Artiklen sætter fokus på, at der findes gode alternativer for de mange danskere, hvis behov ikke passer til en mikrobil.

Mvh Kåre, AUTOHELPER

Reply
Karsten
16/2/2016 10:35:44

Rigtig god artikel! Jeg er enig hele vejen igennem - selvom jeg også anerkender, at en mikrobil for nogle er den helt rigtige løsning. Selv har jeg dog aldrig været tiltalt af at eje en mikrobil, pga. netop de 10 argumenter, du lister i indlægget.

Men hvad med leasing? Det undrer mig, at du ikke er inde på dette alternativ.

Jeg har nyligt selv valgt at lease en bil, da jeg simpelhen får 'mere bil for pengene' - på mine præmisser. Leasingaftaler er i dag lavet så gennemsigtige, at der er meget få risici forbundet med privatleasing - dog har det jo ikke hele tiden forholdt sig sådan, men i dag laves der flere leasingaftaler ned nogensiden før.

I mit tilfælde er jeg endt ud med en flot Mercedes B-Klasse til kun 3.250 kr. i månedlige ydelse (https://www.mercedesbenzcph.dk/nye-biler/privatleasing/), hvilket for mig at se, er en meget fair aftale taget i betragtning af, hvilke købebiler jeg ville have råd til inden for samme budgetramme. Og vigtigere: Jeg kan let 'slippe ud af' aftalen, hvis mit behov for en bil bliver mindre, eller jeg ønsker at prøve noget nyt.


Mvh.
Karsten

Reply



Leave a Reply.

    Kåre Kvistgaard

    Stifter af AUTOHELPER og bilnørd, som brænder for at gøre det let og bekymringsfrit at købe og sælge bil.

    Læs også:
    4 fede pigebiler til under 150.000 kr.

    3 autostole på bagsædet - hvilken bil skal du vælge?

    RSS-feed

Billede
AUTOHELPER Bilrådgivning
Spicavej 32, 8270 Højbjerg
T: +45 21 636 333 / E: kk@autohelper.dk



© COPYRIGHT 2015. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Gør det bedste bilkøb
  • Serviceydelser & Priser
    • Hvordan sælger jeg min bil?
    • Tilbud - Kom godt i gang med dit bilkøb
  • FAQ
  • Om Autohelper
    • Det siger kunderne om AUTOHELPER
    • Presseomtale
  • Kontakt
  • Blog
    • 7 trin til billigt brugtbilskøb
    • Diesel eller benzin
    • Derfor får du for lidt for din gamle bil, når du privatleaser en ny
    • Luksus eller Leverpostej?
    • 3 autostole på bagsædet - hvilken bil skal du vælge?
    • Fire fede pigebiler til under 150.000 kr.
    • Privatleasing vs køb